2009. október 31., szombat

Tapasztalat az ötletről

Láthatod, az ötleted attól még lehet jó, sőt nagyon is helyénvaló, ha elsőre nem sikerül valami akadály miatt megvalósítanod. Mindenesetre járd körbe, vajon szerinted mi okozta az elsődleges bukását, vagy botlását.
Mitől fog ez neked működni?
Itt figyelj jól: Neked mitől működik?
Ez nem csak egy mondás, vagy beszólás, ez nagyon is komoly. Magadat ismerned kel, hogy az ötlet kivitelezése valóban a tied legyen. Mindazonáltal akadsz majd olyan gondokra, problémákra, melyekben nem biztos, hogy magad vagy az egyedüli megoldás. Ezért igyekezz körülvenni magadat szakértőkkel. Nézz utána például híres ötletgyárosoknak, feltalálóknak. Vagy csak vigyorogni ülsz a Net elé? Ugye, nem így van?
A leggyorsabban böngészhetsz utána, mások hogyan csinálták, csinálják. Kipattant az Ötlet, utána meg a lelkesedéstől fűtve mihamarabb hozzáfogunk a megvalósításnak, legalábbis elindulunk felé egy úton. Jó esetben. Ami nagyon ritka, és hidd el, már ettől is megkülönböztet másoktól. Tudod, azoktól az emberektől, akik fütyörészve álmodják a jobbnál jobb dolgokat, ötltek és elképzelések garmada fogan meg bennük, de nem vajúdják a világra. Pedig mennyivel szegényebb lenne az emberiség pl. elektromosság, autó, vagy egyszerűen a kerék nélkül? Mi volna, ha ezek mind meddő elmékben fogantak volna? Vagy ha most nem ülhetnénk a technika talán legelképesztőbb sebességgel fejlődő és változó találmánya, a számítógép, és az Internet előtt?
Ismered már a történetet Henri Fordról, aki igenis szakértőkkel körülvéve fejlesztette ki első autóját? Tudod, azokkal az emberekkel vette körül magát, akik közül egyik, vagy másik lehet, hogy nem hitte töretlenül, hogy Ford ötlete működni fog valaha is, de nélkülük bizony nem tudta volna megcsinálni. De akkor sem, ha legyintve elnapolja, vagy elbagatellizálja nagyszerű, forradalmi ötletét.
Van egy ötleted? Megnézted már milyen előnyökkel bírsz, s milyen hátrányokkal a tervével, a megvalósításával kapcsolatban? Kerítettél már magad köré szakértőket, akik a nehézségeidet segítenek áthidalni? Akkor hajrá!
Tudod, ha elsőre nem jön be, csiszolgasd, s indulj másodszorra is neki! De ne hanyagold teljesen el!
Ne feledd: az ötlet kudarca, ha nem jut el a megvalósulásig. S a te kudarcod? Vajon csak fricska, vagy kevesebbek leszünk tőle mind- téged is beleértve.
Hát érezd meg, milyen a siker!

Szabálytalanul

Előzőleg nagy erőkkel, hosszas tervezéssel, és szervezéssel elindított prózaíró oldalam végül egyáltalán nem az lett, nem is akképpen működött, ahogyan én akartam. Ugyan egész szépen beindulni látszott, építő kritikákkal láttak el kritikus bajtársaim, író, és szerki társaim. Valahogy mégsem én voltam, s ez bizony nagy probléma. Ráadásul az örökösen fenyegetés alatt tartótechnika ördöge újfent megtréfált. Míg végül töröltek azon oldalak közül, szabályzatra hivatkozva.
Hát ezért vajon megérte a küzdést?
Magyarosan szólva: Meghát!
Lásd ott a bizonyos tapasztalat, meg az új minősítésem, amit asszem már gyerek koromban kiérdemeltem: Szabálytalan.
Ez jó! Így újra úgy érezhetem magam, mint aki szívesebben időzik mindenfajta intézmény falain kívül, mint hogy róla adatok szülessenek. Hát még, hogy a munkámról derül ki: szabálytalan. Ez már tényleg a falra vésni való!
Most már biztosítanom kell a hátoldalról, hogy jóval egyszerűbb, s talán sokkal, de okkal életrevalóbb prózaíró ötlettel állok elő, melyet a könnyűlovassággal is sikerre viszek. Kritikusaimat, olvasóimat, írótársaimat természetesen a továbbiakban is várva.
Hamarosan vadonatúj linkkel indul a Prózaíró Lap.